vizioni October 13, 2021

Gështenjat-konsumohen qysh në kohën parahistorike në viset e mediteranit dhe Azisë,në fillim janë kultivuar në Kinë.

Janë të njohura qindra lloje të gështenjave.Dallohen prej frutave tjera sepse përmbajnë pak acide yndyrore dhe shumë amidon.Kanë strukturë të veçantë dhe shije të ëmbël të butë.

Për nga përmbajtja nutrutive i ngjajnë orizit të kuq janë burim i mirë i kripërave minerale.Proteina përmbajnë pak,sasia e madhe e amidonit në përbërjen e gështenjave ka mundësuar prodhimin e miellit në industri.

Geshtenja është i vetmi frut i thatë që përmbanë vitaminë C.

Vlerat ushqyese (nutritive) në 10 fruta të madhësisë mesatare

Kalori 206

Proteina 2,67 gr

Karbohidrate 44,5 gr

Yndyrë 1,8 gr

Fibra 4,3 gr

Vitaminë B6 0,41 mg

Vitaminë C 21,8 mg

Kalium 497 mg

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*